Ondernemers die een bedrijf willen overnemen hebben in de meeste gevallen aanvullende financiering nodig. Het overnemen van een bedrijf vraagt namelijk doorgaans om een forse investering. Naast de kosten voor de overname, betaal je in sommige gevallen namelijk ook nog voor goodwill. De financiering kan gedaan worden met eigen geld maar is meestal een combinatie van een zakelijke lange termijn lening en de inbreng van eigen geld. De gebruikelijke looptijd bij een dergelijke zakelijke financiering is 5 jaar.
Bij de financiering van goodwill met een zakelijke lening is het belangrijk om te weten dat de financier geen waarde hecht aan goodwill omdat dit in de toekomst gerealiseerde waarde betreft en geheel nog niet zeker is dat deze gerealiseerd gaat worden. Dat betekent niet dat financiering van goodwill middels een bedrijfsfinanciering niet mogelijk is. De financier zal kijken naar de winstgevendheid van het overnemende bedrijf en indien je al een eigen bedrijf hebt ook naar de winstgevendheid van jouw eigen bedrijf en jouw privé situatie. Deze moet (gezamenlijk) voldoende zijn om de zakelijke lening terug te kunnen betalen. Daarnaast is het ook belangrijk dat deze lening afgedekt kan worden met zekerheden uit het overnemende bedrijf, je eigen bedrijf of zekerheden in privé.
Heb je zakelijk of in privé onvoldoende zekerheid dan is er ook nog de mogelijkheid om te financieren met een borgstellingskrediet. Een borgstellingskrediet is een lening waarvoor de Nederlandse overheid voor een deel garant staat. Omdat de overheid in dit geval grotendeels het risico draagt, zijn financiers eerder geneigd om kredieten te verstrekken. Zie voor meer informatie over het borgstellingskrediet: www.rvo.nl/subsidies-regelingen/borgstelling-mkb-kredieten-bmkb.
Een bedrijfsfinanciering voor een overname zou ook vanuit het overnemende bedrijf geregeld kunnen worden. Dit kan voor een bedrag dat maximaal gelijk is aan de vrije reserve die aanwezig is in het over te nemen bedrijf. De financier financiert in dit geval het overnemende bedrijf ter hoogte van de vrije reserve. De vrije reserve wordt vervolgens uitgekeerd als dividend aan jou waarmee jij dan weer de kopende partij betaalt.